Den iberiske skovsnegl - Dræbersneglen.

I sommeren 1998 og nu igen i år (2001) har vi i store dele af Danmark været plaget af den iberiske skovsnegl.

Som i 1998 har vi i vores område også denne gang været hårdt ramt.

Fra Værløse kommune har vi modtaget noget materiale som i det følgende vil blive gengivet i brudstykker. Det er ikke muligt for kommunen at gøre noget ved fænomenet, så derfor opfordres alle til at tale sammen om en egentlig bekæmpelse i de områder, hvor man er hårdest ramt.

Den Iberiske skovsnegl (på latin: Arion lusitanicus) er en nøgensnegl, hvilket vil sige, at den ikke har noget hus. Arten er nært beslægtet med vores hjemlige sort skovsnegl og den indførte rød skovsnegl. Som voksen når sneglen en længde på 7-17 cm. Til sammenligning er sort skovsnegl 8-18 cm. og rød skovsnegl 10-20 cm. Farven er oftest mørke- eller rødbrun, eventuelt orange, men kan variere meget fra lys nougat til mørk chokolade i farven. Unge snegle er lyse og kan have mørke bånd langs siderne. De har desuden lyreformet kappeparti (det glatte felt i nakken).

Farve og udseende kan imidlertid ikke bruges til sikkert at adskille arten fra sort og rød skovsnegl. En sikker artsbestemmelse kan kun ske på baggrund af anatomiske karakterer. Den iberiske skovsnegl foretrækker imidlertid at søge sin føde i køkken- og prydhaver, mens sort og rød skovsnegl holder mest til i skove.

Man antager, at den iberiske skovsnegl har en etårig livscyklus i Danmark. Arten er som mange andre snegle hermafrodit. Dvs. at alle individer er både han og hun og derfor kan producere æg. I gennemsnit producerer hver snegl ca. 400 æg. De lægges et ad gangen i grupper på 20-30 æg i hulrum i jorden eller under blade og lign. Æggene er mælkehvide eller gullige og 2-5 mm. i diameter. De klækker om sommeren efter 1-2 uger. Udviklingen fra udklækket til kønsmoden snegl tager 4-5 uger.

De voksne snegle dør normalt ret pludselig i oktober-november. Overvintring finder antagelig sted som æg eller ikke kønsmodne snegle. Overvintringsmulighederne er hulrum i jorden eller kompostdynger, eventuelt i dybder over 10 cm. Hård frost må antages at få mange snegle til at dø. I april kommer sneglene frem fra overvintringsstederne.

Forebyggelse:

I områder med masseforekomst af den iberiske skovsnegl bør man nøje overveje kompostering.

Kast ikke haveaffald eller jord i naturen.

Slå indsamlede snegle ihjel.

Fjern svampe og nedfaldsfrugt.

Høst grøntsager og rodfrugter i tide.

Undgå halmdækning.

Brug lukket kompostbeholder.

Havevanding bør foregå om morgenen i stedet for om aftenen.

Udsæt jordbearbejdningen om efteråret så længe som muligt.

Ikke-kemisk bekæmpelse

Indsaml sneglene og slå dem ihjel. Det skal gøre regelmæssigt hver dag igennem flere uger.

Koordiner indsatsen med alle i området.

Indsamlingen kan effektiveres ved at udlægge fugtige skjul til sneglene (brædder og plastsække).

Læsket kalk eller brændt kalk kan lægges rundt om planter som man ønsker at beskytte. Direkte berøring med planten beskadiger denne. Pas på ætsning af huden hos børn og dyr.

Kemisk bekæmpelse

I private haver kan man normalt ikke anbefale at bekæmpe sneglene kemisk. På Miljøstyrelsens liste over godkendte bekæmpelsesmidler kan man til erhvervsformål finde Metaldehyd og Mesurol.

Mere information kan findes på følgende internetsider: